Filter & tilvænne
Skjul atlas

Veneto, klemt inde mellem Lago Garda i vest og Venedig i øst, er den mest vinproducerende region i Italien, og indtil for ganske nylig var området mest kendt for den "industrielle produktion" af temmelig dårlige vine. Høstudbyttet var enormt med de højeste tilladte niveauer i hele Italien, ofte over 100 hl/ha, det kan f.eks. sammenlignes med Bordeaux, som har et udbytte på hektar på 55 hl. Men der er sket meget med vinproduktionen i Veneto, og i dag produceres nogle af Italiens bedste vine i det tempererede klima omkring Verona og Gardasøen. De mest berømte distrikter i Veneto præsenteres separat (se links nedenfor). Nogle andre værd at bemærke: Soave Venetos vigtigste hvidvinsdistrikt ligger hovedsageligt på bakkerne nordøst for Verona. Soave (DOC) og Soave Superiore (DOCG) er lavet i forskellige stilarter fra ret frisk let til medium-fyldige vine med en smag af citrus til mere fyldige, krydrede, bredt frugtige og fadmodnede typer, med antydninger af pære og tropisk frugt. Nogle gange med en lille mandel bitter tone i eftersmagen. De bedste anses for at komme fra den oprindelige Classico zone, hvor jorden er mindre frugtbar og indeholder flere kalksten og vulkanske elementer. Kun hvidvine produceres i Soave, og den vigtigste druesort er garganega, som skal udgøre 70% af blandingen bakket op af trebbiano di soave og/eller en lille trebbiano di toscano til de almindelige DOC-vine. For de bedste vine (DOCG), er der mindst 70 procent garganega, derudover kan der anvendes op til 30% pinot bianco, chardonnay, trebbiano di soave. Andre lokale druesorter såsom friulano, cortese, riesling italico, vespaiolo og serpina kan medtages dog højest 5%. Vinene fra Soave var ekstremt populære i USA efter Anden Verdenskrig, og i 1970'erne var Soave den bedst sælgende italienske vin i USA (før Chianti). Siden da er omdømmet falmet- hovedsagelig på grund af en massiv overproduktion af dårlige vine. Området har lovgivningsmæssigt gennemgået flere betændte omstruktureringer, herunder nogle optagelse af dårlige vinmarker og udelukkelse af andre rigtig gode vingårde fra de højeste kvalitetsklasser. Dette har fået nogle avlere, såsom Anselmi, til at ignorere DOC/G-klassificeringen og fremstille vine i den lavere kvalitet klasse IGT. Uanset hvad - i dag er nogle af Italiens allerbedste hvidvine lavet i Soave. Recioto di Soave Recioto di Soave DOCG er en af de store søde vine fra vinverdenen. Den er lavet af delvist tørrede druer dyrket i Classico-zonen og på samme måde som rød Recioto della Valpolicella. Ellers gælder de samme regler som for Soave Classico. Vinen gæres ofte og opbevares i egetræsfade og har en intens sød smag af tørrede frugter, abrikosmarmelade, citrusmarmelade, figner, rosiner og krydderier. Vinen var den første, der blev klassificeret som DOCG i Veneto. Andre områder I Bianco di Custoza og Gambellara (begge DOC) fremstilles hvidvin også på garganega. Doc Piave er beplanter med en masse cabernet og merlot til rødvin. Og Veneto, er sammen med Friuli-Venezia-Giulia, centrum for den mousserende hvidvin Prosecco af glera druesorten (prosecco) - hovedsagelig i Conegliano-Valdobbiadene (DOCG).