Filter & tilvænne
Skjul atlas

USA var det vinland, der havde mest imod sig. Et klima, der enten var for varmt eller for koldt og fugtigt. Jord, der var fyldt med forskellige typer af skadedyr og sygdomme (Phylloxera-vinlus, meldug og Pierces sygdom for at nævne nogle få) - og som ikke blot gav efter og ødelagde de vinstokke, som de europæiske immigranter havde med sig, men også bragte skadedyrene med tilbage til Europa. De første immigranter, der slog sig ned i landet, forsøgte at lave vin af de druesorter, de fandt i det nye land af slægterne vitis labrusca og vitis rupestris (de europæiske vinstokke tilhører slægten vitis vinifera). Men vinene smagte ikke godt (ifølge englænderne smagte de "foxy") og i stedet forsøgte man at importere europæiske vine, som dengang var ramt af sygdommene. I årenes løb er det lykkedes nogle avlere at producere hybrider og krydsninger, der viste sig at være mere modstandsdygtige over for angreb. En af de første kommercielle vingårde blev grundlagt i Pennsylvania i 1787, og den første vingård i Californien blev etableret af missionærer nær San Diego i 1769. Det tog et stykke tid, før man forstod, at de amerikanske vinstokke var immune over for vinlusene, og at de gode europæiske druesorter kunne podes på de amerikanske rødder. Men vinbranchen var ikke mere end startet op igen, før det var tid til næste tilbageslag - forbudsperioden. Mellem 1917 og 1933 blev produktion, distribution og salg af alkohol forbudt i USA. Men på en eller anden måde overlevede ideen om god vin, og i dag kan vi være taknemmelige for det. Den store udvikling fandt naturligvis sted i Californien. Meget handlede om de klassiske europæiske varianter med cabernet sauvignon og chardonnay i spidsen. Men det var zinfandel, der blev Nordamerikas yndlingsdrue ??" og sin egen druesort ??" selvom den også kom fra Europa og senere viste sig at være mere eller mindre identisk med Italiens primitivo (og begge er i familie med eller identiske med kroatiske crljenak kaštelanski) . Zinfandel skabte også billedet af de amerikanske vine som fantastiske med masser af alkohol, masser af frugt og masser af smag. Hvad der så gav anledning til udtryk som 'No wimpy wines' (ingen rodede vine) og 'No vinos sin huevos' (ingen vine uden indsats/kugler). Hvis der er én begivenhed, der for alvor satte amerikanske vine på det internationale vinkort, så var det Steven Spurriers legendariske smagning fra 1976 ??" The Paris Tasting. Det er endda blevet til en film med Alan Rickman (Bottle Shock). Ved blindsmagning fejede californiske topvine (såsom Château Montelena og Stag Leap Wine Cellars) de franske af banen, og det var endda mod noget af det bedste, Frankrig kunne tilbyde (inklusive Mouton-Rotschild og Haut-Brion). Og det med en fransk jury. Vinverdenen har ikke været den samme siden. I dag er der omkring 3.000 kommercielle producenter i USA, og det er stadig Californien, der dominerer, selvom der laves vin i næsten alle stater (med New York, Washington og Oregon som de andre store spillere). Ud over de nu klassiske Napa Valley, Carneros og Sonoma distrikter har vi lært navnene på nye vinregioner som Sonoma Coast, Anderson Valley og Russian River Valley - de tre sidstnævnte repræsenterer nogle af de bedste pinot noir vine i verden . I de senere år har især Washington State (Colombia Valley og Walla Walla) og Oregon (Willamette Valley) rykket deres positioner frem, da smagen er skiftet mod mere afbalancerede kølige klimavine. I dag sker nogle af de mest spændende udviklinger med Rhône-druer som syrah, grenache og mourvèdre ??" druer som altid har eksisteret i USA, men som har skullet spille en mindre rolle i forhold til de mere kendte sorter. Der er også bevægelser (såsom In Pursuit of Balance), der taler for mere afbalancerede vine med lavere alkohol og mindre fadpræg. Indtil slutningen af ??