Filter & tilvænne
Skjul atlas

Vinlandet Tysklands vinmarker ligger faktisk for langt nordpå til, at der er garanti for, at druerne modnes. Ikke desto mindre hører landet til verdens største vinnationer og ligger årligt på en 8. eller 9. plads, hvad angår vinproduktion. Det skyldes, at landets vinbønder har været fænomenale til at finde de allerbedste lokationer med maksimal soleksponering på stejle skråninger ned til landets mange floder (som f.eks. Rhinen og Mosel). Så du har selvfølgelig lidt hjælp fra golfstrømmen. Det var romerne, der bragte vinstokken til området, som på det tidspunkt havde et varmere klima end i dag. I Mosel omkring byen Trier havde Romerriget den vestlige forpost mod germanske stammer, men man ved meget lidt om, hvilken slags vin der blev produceret i området dengang. Det menes, at de originale importerede druesorter gennem årene har givet plads til mere lokalt producerede druer som Riesling og Silvaner. I middelalderen var det kirken og klostrene, der gav viden om vin videre og mange af nutidens berømte druesorter nævnes allerede i 1400- og 1500-tallet (Riesling nævnes i Rheingau i 1435). I en periode havde kirken nærmest monopol på vingården, men Napoleon og hans nye arvelove, der foreskrev, at man delte arven ligeligt mellem alle sønnerne, hvilket delte vingårdene op, hvilket resulterede i, at de fleste af nutidens ejendomme er meget små. Tyskland har gennem historien været kendt for sine langlivede Riesling-vine. Vine, der i gode år får en lethed og elegance, som intet andet vinproducerende land kan matche med en så ren druekarakter og en så frisk syre, at vinen bogstaveligt talt synger i munden. Ifølge historien kom de søde vine, som så ofte før, til ved en fejl. En kurer, der gik rundt og meddelte høststart, var af en eller anden grund blevet forsinket til Schloss Johannisberg i 1775. Da kureren ankom to uger efter selve høststarten, var druerne blevet angrebet af skimmelsvampen botrytis cinerea (som koncentrerer sukkerindholdet i druerne). Den færdige vin var sød og fantastisk og blev mærket Spätlese og siden er traditionen med søde ædle rødvine fortsat. I løbet af det 19. århundrede blev disse søde vine solgt til højere priser end vinene fra Bordeaux og Bourgogne. Men i løbet af det 20. århundrede mistede Tyskland sin position. Vinindustriens fokus var på teknologi og kvantitet frem for kvalitet, og derudover førte en udvandet vinlovgivning til beplantninger på dårligere lokaliteter og stadig højere udbytter. Riesling gav plads til mere højtydende druesorter som müller-thurgau ??" som gav en kedelig og uinspireret vin. Med få undtagelser er landets vinmarker koncentreret i de sydvestlige dele og floder som Rhinen, Mosel, Neckar og Main. Af de 13 forskellige dyrkningsområder eller regioner ligger 11 omkring Rhinen og dens bifloder. Og de er blandt de nordligste i verden. Vinlovgivningen, som blev indført i 1971, var derfor fra begyndelsen næsten udelukkende fokuseret på druernes sødmegrad (eller mostvægten) ved høst, hvilket afspejlede, hvor meget sol druerne fik. Jo mere sukker i druerne, jo bedre vin kunne du lave ??" også selvom en Spätlese ("sen høst") kunne være helt tør eller halvtør. Lovgivningens opbygning i kombination med de lange tyske betegnelser for lovene - der som i Bourgogne ofte forbinder by eller landsby med distriktets mest kendte vingård (så Bernkasteler Doktor er vin fra vingården Doktor beliggende i Bernkastel) og mere eller mindre officielle betegnelser - får tyske mærker til at virke alarmerende komplicerede. Siden 2009 er den tyske vinlov blevet harmoniseret med EU-lovgivning baseret mere på geografisk oprindelse end sødmegrad. Denne proces indebar blandt andet at erstatte Tafelwein-kategorien med Deutsche Wein. De nuværende vinlove ser sådan ud. Deutscher Wein - svarer til Vin de France og har intet statskontrolnummer eller nogen angivelse af, hvor vinen kommer fra andet end Tyskland. Det er for det meste simple bordvine til det lokale marked og bør være lavet af godkendte druer og opnå en vis alkoholstyrke (5 eller 6 procent i alkohol afhængig af hvor de er lavet). Druemosten skal sødes for at øge alkoholindholdet ??" såkaldt chaptalisering. Deutscher Landwein - svarer til IGP-sorterne i Frankrig og Italien og skal være lavet af godkendte druer og komme fra en af ??