Filter & tilvænne
Skjul atlas

Bordeaux vinregionen ligger ved siden af Atlanterhavet i Frankrigs sydvestlige del af Gironde-departementet og er rangeret som en af verdens bedste vinregioner. Intet andet sted er der så meget vin af højeste kvalitet. Det er på trods af, at produktionen er høj - omkring svimlende 900 millioner flasker årligt - nok til at kvalificere sig til en 10. plads på listen over verdens største vinproducerende "lande". Og det er netop denne kombination - fantastisk kvalitet og høj produktion - der har gjort Bordeaux nummer et og vinene fra regionen til de mest kopierede i vinverdenen. Bordeaux har været kendt for sine vine og for sine "slotte" i århundreder - vinmarker kaldet Château, uanset om de har et slot / palæ eller ej. Nærheden til havet og floderne La Garonne og La Dordogne forudsat og giver ikke kun gode naturlige handelsruter, men også en beskyttende tempereret maritimt klima med indflydelse af Golfstrømmen. Det afbøder vintrene, selv om forårsfrost og store mængder nedbør på de forkerte tidspunkter kan skabe problemer for avlerne. Området er stort og dækker 120.000 hektar, 1,5 procent af verdens vingård areal og fire gange større end Bourgogne. 88 procent af produktionen er rødvin, med en lille mængde rosé, efterfulgt af tør og sød hvid og lidt mousserende. Mange af de berømte slotte og vinmarker er store (40-100 hektar), især sammenlignet med vinmarkerne i Bourgogne. Men i alt er der over 10.000 avlere i området, og mange ejer kun en eller nogle få hektar vinjord. Vinene er lavet af drueblandinger fra en række forskellige jordarter. Cabernet sauvignon ligger på venstre bred af Gironde/La Garonne i Haut Médoc og Graves og er den dominerende blå druesort, og den trives bedst på veldrænede grussenge, hvor den giver vine med en enorm struktur, masser af garvesyre og smag. Det er næsten altid bakket op af merlot og cabernet franc og nogle gange også petit verdot og malbec. På højre bred er merlot den dominerende druesort, der giver vine med en rundere og blødere smagsprofil fra lidt mere mudret og sandet jord. Men også her cabernet franc, som du finder i Saint-??milion i særdeleshed. Den historiske klassificering fra 1855 - almindeligvis benævnt '1855-klassificeringen' - af Médoc / Haut-Médoc vinslottet på venstre bred af Gironde / La Garonne er berømt. Til verdensudstillingen i Paris blev godserne rangeret i den første til femte 'cru' eller habitat afhængigt af det omdømme og de priser, de havde kommandoen over med Lafite-Rothschild (premier de premiers), Haut Brion (fra Graves og kun vin uden for Haut Médoc), Latour og Margaux i den højeste klasse premier grand crus classé (Mouton-Rothschild kom først op i 1973 efter lang lobbyvirksomhed fra ejeren Philippe de Rothschild). Samtidig blev hvidvinene fra Sauternes (og Barsac, som også kan kaldes Sauternes) også klassificeret med Château d'Yquem i deres egen klasse Premier Crus Supérieur efterfulgt af ni Premier Crus (i dag elleve) og elleve Deuxième Crus (i dag 16). Klassificeringen blev en standard, som andre så op til og forsøgte at kopiere, og som fik tilhængere i blandt andet Saint-??milion (1955 og sidst revideret i 2012), Graves (1953 og 1959) og i klassificeringen af de såkaldte Cru Bourgeois slotte - en kategori under Grand Cu Classé i Haut Médoc. Der er dog ingen klassificering i Pomerol. Cru Bourgeois ejendomme blev først rangeret i 1932 og klassificeringen er blevet revideret flere gange siden da. Men det har været en klassificering plaget af kontroverser. Efter at mere end 70 ejendomme enten ikke var medtaget eller droppet i klassificeringen i 2003, tog de aarthed egenskaber klassificeringen til retten, og i 2007 blev den skrottet helt. I 2010 blev det erstattet af en udvandet version (førstnævnte Cru Bourgeois ejendomme blev først rangeret i 1932 og klassificeringen er blevet revideret flere gange siden da. Men det har været en klassificering plaget af kontroverser. Efter at mere end 70 ejendomme enten ikke var medtaget eller droppet i klassificeringen i 2003, klassificeringen til retten, og i 2007 blev den skrottet helt. I 2010 blev det erstattet af en udvandet version (førstnævnte havde indeholdt flere niveauer - crus bourgeois, crus bourgeois supérieur og crus bourgeois exceptionnel), som nu indeholder 246 crus borgerlige slotte. Men seks af de oprindelige crus borgerlige ekstraordinære godser (og seks af de allerbedste) har valgt ikke at deltage i den nye klassifikation og har skabt deres egen gruppe - Les Exceptionnels. Det drejer sig om Château Chasse Spleen, Château Les Ormes de Pez, Château de Pez, Château Potensac, Château Poujeaux og Château Siran. Alligevel gælder klassificeringen i Haut-Médoc, og de bedste vine tilhører nogle af de bedste og mest opbevaringsresistente i verden. Vine, der er yderst eftertragtede blandt samlere og handlende, og som år ud og år ud kommando nogle af de højeste priser på verdens vin auktioner. Over tid er der ingen andre distrikter, der kan matche toppen i Haut-Médoc. Men langt fra alle de klassificerede slotte har ydet deres bedste i 1855, og der er både vine, der er groft overvurderet og undervurderet i klassificeringen. Derudover er der noget mærkeligt ved en placering, der er statisk, og som gælder for evigt. Klassificeringen er også blevet udfordret. I 1990'erne fejede en bølge af 'garagevine' hen over Bordeaux - vine lavet på mere eller mindre god jord, men af tidligere helt uklassificerede eller temmelig ukendte 'godser' (ofte uden slotte eller vinkældre, så vinene blev rene bogstaveligt talt lavet i garagen), og som pludselig blev solgt for så meget eller mere end deres aristokratiske naboer. Garagevinene var påvirket af Le Pin i Pomerol på højre bred af La Garonne / Dordogne - en vin domineret af merlot og blødere, havde et højere alkoholindhold og var mere frugtdrevet end Médoc-vinene, og som kunne drikkes tidligere end sine haut-médoc-kolleger. Det var også en stil af vin, der appellerede til den indflydelsesrige amerikanske vin kritikere i særdeleshed, ledet af Robert Parker. "Værkstederne" har derfor haft afgørende indflydelse på hele Bordeaux, selv om de har måttet udholde en del kritik for at lave vine, der ikke hørte hjemme i regionen. Overgjorte og fyldige vine, der blev bedøvet i smag af ny eg. Deres storhedstid var også kort - måske mest fordi smagen har ændret sig, og amerikanske vin kritikere har haft deres tid (post-Parker æra). Men de er ikke det eneste, der har påvirket området. Et varmere klima, bedre vinproducentfærdigheder og bedre teknologi har ført til høst af mere modne druer og vine med blødere tanniner. Bordeaux er stadig en af verdens mest holdbare vine, men du kan generelt drikke dem meget tidligere i dag end for bare ti til femten år siden. I de senere år (især efter 2010) har en økologisk / biodynamisk bølge nået Bordeaux, og flere af de øverste ejendomme har eller er ved at blive omdannet til biodynamisk dyrkning (Pontet Canet, Palmer, Durfort-Vivens, Ferrière, Haut-Bages Liberal, Smith-Haut Lafitte, Latour og andre). Dette falder sammen og er en del af den omdrejning i smagen, der har fundet sted i løbet af det seneste årti, hvor folk i stigende grad leder efter lettere vine. Hvilket igen førte til mere afbalancerede Bordeaux vine med lavere alkohol og mere klassiske Bordeaux smag. Mængden af ny eg synes også at være på tilbagegang med en øget vægt på frugt smag. Alligevel finder du de røde cabernet sauvignon-dominerede lidt hårdere vine fra Médoc, Haut-Médoc og Graves. De mest berømte underdistrikter er naturligvis Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien og Margaux. Men du kan finde virkelig overkommelige slotte nord for disse i Médoc og i Listrac og Moulis klemt inde mellem Saint Julien og Margaux. Endnu længere sydpå omkring byen Bordeaux er nogle af verdens fedeste tørre hvidvine lavet af en blanding af sauvignon blanc og sémillon i Graves og Pessac-Léognan. Også her begynder de søde vine, der er fremstillet af druer angrebet med ædel råd (botrytis cinerea), at tale for sig selv. De bedste kommer fra Sauternes og Barsac. På den anden side af vandet, floden la Dordogne, er det merlot druen og igen rødvine, der dominerer. Saint-??milion og Pomerol laver nogle af verdens mest anerkendte vine på merlot - vine, der er fyldigere og mere tilgængelige i deres ungdom end dem fra Haut-Médoc, men som også kan modstå at blive opbevaret. Priserne er generelt høje her, men du kan finde rigtig gode overkommelige vine i satellitterne rundt (som Fronsac, Canon - Fronsac, Lalande - de - Pomerol og Montagne - Saint - ??milion). Generelt er priserne også steget betydeligt i løbet af de sidste 20-30 år, da først amerikanere og derefter japanske og kinesiske er begyndt at investere i vin. Men det er stadig muligt at gøre gode fund i lidt mindre årgange og i mindre kendte appellationer. De mest grundlæggende appellationer - eller distrikter - i området er. Bordeaux AOP, Bordeaux Supérieur AOP, Bordeaux Clairet AOP, Bordeaux Rosé AOP og Crémant de Bordeaux AOP.