Filter & tilvænne
Skjul atlas

Californien er USA's vigtigste vinregion, og "The Wine State" som tegner sig for omkring 90 procent af landets produktion som strækker sig over et område på størrelse med tre fjerdedele af Frankrig. Der er over 1.200 vinejendomme her, og antallet fortsætter med at vokse, nye områder der ikke tidligere har været beplantet med vinstokke er taget i brug. Chalophornia vin historie går tilbage til det 18. århundrede, da spanske missionærer lavede vin til religiøs brug. Guldfeberen i det 19. århundrede bragte flere og flere bosættere til den tidligere temmelig tyndt befolkede del af landet, hvilket også førte til et boom for vinindustrien. I 1957 grundlagde Agoston Haraszthy Californiens første kommercielle vingård i Sonoma, og John Patchett startede den første kommercielle vingård i Napa i 1859. I slutningen af det 19. århundrede hærgede vinlusen Europa, når det var bedst. Vinlusen hærgede Europa i slutningen af det 19. århundrede og ødelagde store dele af produktionen. Californien fandt kuren ved at begynde podning med de europæiske grundtyper på resistente amerikanske grundstammer. I begyndelsen af det 20. århundrede var der over 300 forskellige druesorter i Californien og næsten 800 varianter. Så kom forbuddet, som begyndte i 1918, hvor det blev forbudt at fremstille, markedsføre eller distribuere alkoholholdige drikkevarer til forbrug (undtagen fællesskabsvin). Nogle producenter formåede at overleve ved at lave spisedruer og druesaft, men i det store og hele blev hele branchen knust. Da forbudsperioden blev ophævet i 1933, var der kun 140 vinejendomme tilbage i staten. Det tog også årtier, før Californiens vinproducenter var kommet sig. I mange årtier var det søde stærke vine, der dominerede (lavet af carignan og thompson seedless). Men der var også en begyndende skare af kvalitetsbevidste producenter, der var på forkant med, hvad der ville blive den californiske vingård. I 1960'erne begyndte vingårde som Robert Mondavi, Heitz Wine Cellars og David Bruce Winery at modtage opmærksomhed over hele verden. I 1976 organiserede en engelsk vinhandler i Paris, Steven Spurrier, en nu legendarisk smagning, hvor han satte nogle af Californiens bedste hvide og røde vine op mod nogle af de bedste fra Frankrig. På den blindsmagning fejede de bedste californiske vine (såsom Château Montelena og Stags Leap Wine Cellars) vine som Meursault Charmes (Roulot), Mouton-Rotschild og Haut Brion og andre af bordet. Og det skete med en fransk jury. ???Paris Tasting??? er nu et koncept og er endda blevet en film med Alan Rickman (Bottle Shock). Vinverdenen har ikke været den samme siden. Klimatisk og geografisk er der en række terroirs og mikroklimaer i Californien. Generelt har regionen et middelhavsklima, men der er også dele, der er mere kontinentale. De fleste af vinmarkerne ligger langs en stribe, der løber fra Mendocino i nord til Los Angeles i syd med Stillehavet mod vest og Central Valley mod øst. Havet virker tempereret og afbøder et ellers ret tørt og varmt klima, og det samme gør den ret hyppige tåge, der fejer ind over land fra havet. Tørke kan være et problem, men for det meste overlever vinmarkerne uden kunstvanding. Californien kan opdeles i en række subregioner, der er påvirket i varierende grad af nærheden til havet og de to bjergkæder (Central Ranges og Sierra Nevada), der løber parallelt med kysten.