Filter & tilvænne
Skjul atlas

Vinregionen Rhône strækker sig fra Vienne i nord til Avignon og Nimes i syd lige ved Middelhavskysten. Druer er blevet dyrket her siden det 6. århundrede før vores tid tæller, og det meste af vinen er rød, stærk og tannin rig. Regionen overses næsten altid af Bordeaux og Bourgogne, men spørgsmålet er, om der noget sted i Frankrig laves lige så god vin af så ensartet kvalitet som der gør i Rhône? Frem for alt tilbyder vinene fra Rhône noget andet end hvad Bordeaux og Bourgogne gør og ofte, med nogle få undtagelser, mere vin for pengene. Rhône er ofte opdelt i to distrikter. Den nordlige Rhône strækker sig fra Vienne til Valence. Her dominerer syrah-druen vinene langs ofte stejle granitskråninger (med antydninger af sandblandet jord og kridt) ned mod Rhône-floden. Den nordlige Rhône tegner sig for omkring 5-10 procent af hele regionens produktion. Rødvinene er generelt stræber, fuld af mørk frugt, violette toner, salmiak, sort peber, røget charcuteri og urter krydderier. De hvide er lavet af druesorter som viognier, roussanne og marsanne som er parfumerede og aromatiske med masser af tropisk frugt og fin spiciness. Det sydlige Rhône strækker sig fra Montélimar helt ned til Middelhavskysten, og her er langt de fleste vine lavet af drueblandinger med grenache som den dominerende druesort. Rødvinene her er fyldigere og kraftigere med røde bær, rund saftig frugt og masser af krydderurter. De hvide ofte blandinger af druer som grenache blanc, marsanne, roussanne, viognier, ugni blanc, clairette, bourboulenc og picpoul, det kan også være mere fyldig og kompleks og krydret aromatisk stil, men ofte med lidt højere syre end de hvide fra den nordlige del af regionen. De to regioner er forskellige på en række punkter. Klimaet er køligere og vådere i nord, og vinene vokser generelt på smalle stejle skråninger. I syd åbner landskabet sig, og her påvirkes klimaet af Middelhavet og bliver tørrere og varmere. Der er en højdeforskel på 200 m mellem den nordlige og den sydlige del af området. Men begge regioner er påvirket af mistralen - en kold vind, som blæser tør, kold luft fra nord og hjælper med at holde vinmarkerne fugtfri. Der er tre grundlæggende kvalitetsklasser, eller kontrollerede oprindelsesbetegnelser, i Rhône. Côtes du Rhône AOP (Appellation D'Origine Protégée - fremover forkortet AOP) er den første og dækker hele regionen. Disse vine er lavet i en række forskellige stilarter - rød, rosé og hvid - og det meste af det kommer fra det sydlige Rhône, fordi godser og avlere i nord foretrækker at bruge en af de mindre og mere berømte appellationer (såsom Crozes-Hermitage AOP). Rødvine og roséer er hovedsageligt fremstillet af druesorterne grenache noir, syrah, cinsault, carignan, counoise og mourvèdre (op til 20 procent grønne druer kan bruges i roséproduktion). Alle rødvine fra Côtes du Rône syd for Montélimar skal indeholde mindst 40 procent grenache, og producenterne må bruge op til 5 procent grønne druer. Og alle rødvine skal indeholde mindst 15 procent af syrah og mourvèdre. De hvide skal være en blanding af mindst 80 procent clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne, bourboulenc og viognier med ugni blanc og picpoul blanc som valgfri druer. Et hak op i hierarkiet finder vi Côte du Rhône-Villages AOP, som er en oprindelsesbetegnelse, der kan bruges af omkring 95 landsbyer i det sydlige Rhône. Forordningerne er strengere end for den almindelige Côtes du Rhône (f.eks. et maksimalt høstudbytte på 38 hl/ha mod 52 hl/ha for Côtes du Rhône). Grenache skal udgøre 50 procent af vinen efterfulgt af 20 procent syrah og mourvèdre (og højst 20 procent af andre tilladte sorter). 18 landsbyer har ret til at tilføje deres navn og sælges som Côtes du Rhône-Villages + landsbynavn AOP (f.eks. Côtes du Rhône-Villages Cairanne AOP). Der er tale om: Cairanne, Chusclan (kun rød og rosé), Gadagne, Laudun, Massif d'Uchaux (kun rødvin), Plan de Dieu (kun rødvin), Puyméras (kun rødvin), Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint Gervais, Saint Maurice, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Séguret, Signargues (kun rødvin), Valréas och Visan. ?~verst i klassificeringen er de enkelte cru landsbyer. Der er 16 sådanne distrikter, der har ret til at sætte deres eget navn ud med eller uden Côtes du Rhône nævnt på etiketten - for eksempel Cornas AOP. De fleste er specialiseret i rødvine, men nogle gør en lille mængde hvid. To producerer kun hvidvin (Château Grillet og Condrieu) og en cru dækker kun rosévine (Tavel). De 16 er: Beaumes de Venise BOB, Château-Grillet BOB, Châteauneuf-du-Pape BOB, Condrieu BOB, Cornas BOB, Côte-Rôtie BOB, Crozes-Hermitage BOB, Gigondas BOB, Hermitage BOB, Lirac BOB, Rasteau BOB, Saint Joseph BOB, Saint Péray BOB, Tavel BOB, Vacqueyras BOB, och Vinsobres BOB.